← Ga terug


Daar ga ik weer…

Dit bericht werd geplaatst door in en getagd met , , , op .

Tips voor een goed interview

Soms betrap ik mij erop: dan ben ik gewoon met iemand aan de praat en ga ik plots doorvragen en antwoorden herformuleren. Interviewen dus… Een gezonde portie nieuwsgierigheid is alvast een goed vertrekpunt voor een geslaagd interview. Maar wat heb je nog meer nodig?

1. Interview voorbereiden

Wie interviewen?

Kies je interviewkandidaat zorgvuldig uit. Wil je een bekende kop of CEO, of verras je de lezer met iemand die achter de schermen werkt en voor een interessante invalshoek zorgt.

Met welk doel en in welke context?

Zorg dat je het doel, de context en de invalshoek van het interview kent en licht ook je interviewkandidaat goed in.

Voorbeeld

Het management wil in een bedrijfsblad absoluut de nieuwe medewerker voorstellen, maar zijn aanstelling ligt zowel in als buiten je bedrijf nogal gevoelig. Richt in zo’n geval niet alle spotlights op de nieuwkomer, maar laat hem aan het woord in een dubbelinterview met zijn voorganger of een rondetafelgesprek met zijn directe medewerkers.

Wat vragen?

Lees over de persoon die je gaat interviewen en bel mensen op voor meer achtergrondinformatie. Info die je tijdens het interview trouwens beter niet allemaal tentoonspreidt. Houd je liever wat ‘van den domme’: zo kun je het interview ongemerkt sturen maar laat je tegelijk ruimte voor onverwachte verhalen en uitspraken.

Iemand die vaak geïnterviewd wordt, weet ongeveer wat hij mag verwachten. Bereid ook vragen voor die de interviewkandidaat niet had zien aankomen. Laat ten slotte je vragen logisch op elkaar volgen: die structuur vormt de basis voor het interview dat je nadien uitschrijft.

2. Interview afnemen

Het voorspel

Leg je interviewkandidaat uit wat de volgende stappen zullen zijn: krijgt de persoon de draft te zien, komt er een fotograaf langs, waar en wanneer verschijnt het artikel?

Steek niet meteen van wal met je vragen: een informele babbel stelt de interviewkandidaat wat op zijn gemak. Vertel gerust iets over jezelf, zo krijg je meestal meer terug.  Ook als je na het interview nog even inpikt op iets wat de ander zei, levert dat niet zelden een leuk weetje of zelfs je beste quote op.

Het interview

Je hebt natuurlijk je vragen voorbereid, maar geen paniek als de persoon tegenover je tijdens het interview wat uitweidt. Vul zijn stiltes ook niet meteen op, je interviewkandidaat heeft ze nodig om zijn gedachten te ordenen. Maakt de persoon echt te veel omwegen – houd ook de tijd in het oog – pik dan in op iets wat hij eerder zei en leid het gesprek opnieuw die richting uit. Bijvoorbeeld: ‘U vertelde daarnet dat…, maar kunt u daar ook een concreet voorbeeld van geven?

Om het gesprek te kunnen bijsturen én om het beste eruit te halen, moet je heel de tijd aandachtig luisteren en dat is best vermoeiend. Laat je niet afleiden door je volgende vraag, maar vraag door, vat samen, parafraseer en leg verbanden. Vooral beginnende interviewers hebben de neiging om gewoon door te gaan als ze iets niet begrijpen. Niet doen! Je dreigt de draad kwijt te raken en achteraf krijg je het moeilijk om een goed interview uit te schrijven. Als jij iets niet begrijpt, is de kans bovendien groot dat je lezer ook niet kan volgen. Vraag dus meer uitleg en concrete voorbeelden. Dat is niet ‘dom’, maar getuigt net van je inzicht in het gesprek.

Rond je interview af met een korte samenvatting, zo merk je meteen of je de kernboodschap goed begrepen hebt.

3. Interview schrijven

Een interview schrijven is meer dan gewoon je geluidsopname of nota’s uittikken. Kies je voor een vraag-en-antwoordinterview of schrijf je een doorlopende tekst waarin je de woorden van de geïnterviewde persoon aanhaalt? Die keuze is bepalend voor je verdere aanpak.

Durf hier en daar de volgorde van de antwoorden te veranderen als dat de structuur van de tekst ten goede komt. Je kan zelfs nog vragen verplaatsen (daar gaat je oorspronkelijke structuur!) Haal voorts zo veel mogelijk spreektaal uit je tekst, verzorg je zinsbouw, schrijf een teasende inleiding en quotes en verzin goede (tussen)titels.

Laat je tekst nalezen door de persoon die je geïnterviewd hebt en door de persoon die het interview gevraagd heeft: je baas of de communicatieverantwoordelijke bijvoorbeeld.

En klaar is Kees! (want met de tips hierboven had je meteen de juiste insteek, verliep het interview gesmeerd en zat je tekst precies goed 😉

 

The following two tabs change content below.

Veerle

Met meer dan een decennium redactionele ervaring mag Veerle zich ondertussen een ervaren rot in het vak noemen. Ze voelt uw boodschap perfect aan en vertaalt ze in een pakkende tekst.

Latest posts by Veerle (see all)

Laat een bericht achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *