← Ga terug


5 tips om zelf een goede portretfoto te maken

Dit bericht werd geplaatst door in en getagd met , , , op .

Bij een goede tekst horen mooie foto’s, absoluut! Maar vaak heb je niet het budget en/of de tijd voor een professionele fotoshoot. Geen probleem om dan zelf achter je camera te kruipen. Leg echter ook voor een amateurbeeld de lat hoog. Vijf tips voor een goede portretfoto.

1. Gebruik een goed fototoestel

Hoewel ik zelf graag en veel met mijn smartphone fotografeer, verkies ik voor het betere werk toch een ‘echt’ fototoestel. Dat levert vaak betere resultaten op – zeker voor printtoepassingen. Stel je fototoestel in op de hoogste kwaliteit, zo ben je zeker dat de resolutie van je beeld volstaat om geprint te worden.

2. Houd het decor op de achtergrond

Bij portretfoto’s focus je op de persoon. Een drukke achtergrond leidt de aandacht af. Kies daarom een neutraal decor. En neen, je logo hoeft echt niet altijd mee in beeld… Plaats de persoon die je fotografeert niet te dicht bij de achtergrond, zo vermijd je lelijke schaduwen. En wil je dat de achtergrond helemaal in het niets verdwijnt, dan werkt zwart-wit vaak heel goed voor een portret. Alle aandacht gaat dan naar de persoon die je fotografeert.

3. Maak er geen saaie boel van
fotografie

Je kan je model centreren in beeld, maar dat levert meestal de saaiste foto’s op. Beter is het om de ogen van je model op een snijlijn te plaatsen volgens de ‘regel van derden’. Ook diagonale lijnen en driehoeken (bv. van de armen) maken het beeld dynamischer.

4. Zoek mooi licht op

Vermijd fel (zon)licht. Het werpt donkere schaduwen en is niet flatterend voor je model. Zacht, natuurlijk licht werkt heel goed voor portretten.

5. Stel scherp op de ogen

De ogen vertellen veel over de persoon die je in beeld brengt. Stel daarom scherp op de ogen. Onscherpe ogen verpesten je portret. Werk je met een beperkte scherptediepte (= de achtergrond die flou wordt), zorg er dan voor dat zeker het oog dat het dichtst bij de camera zit, scherp in beeld is.

 

 

The following two tabs change content below.

Veerle

Met meer dan een decennium redactionele ervaring mag Veerle zich ondertussen een ervaren rot in het vak noemen. Ze voelt uw boodschap perfect aan en vertaalt ze in een pakkende tekst.

Latest posts by Veerle (see all)

Laat een bericht achter

Your email address will not be published. Required fields are marked *